Викендот сакаме да одмориме, но и да да готвиме вкусни јадења за кои ќе поминеме помалку време во кујната. Пекабеско ви претставува еден таков рецепт.
Состојки:
- 10 парчиња леб
- 50 гр маргарин
- 250 гр кашкавал Интерлад
- 5 јајца
- 1/2 шолја млеко Пекабела
- 20 парчиња Пекабеско кулен
- сол
- бибер
- масло за готвење
Начин на подготовка:
- Тавата за печење ја подмачкуваме со масло за готвење. Ги редиме лепчињата по целата површина, а ги пополнуваме со парчиња леб сите празнини кои ќе се појават.
- Врз лепчињата ставаме парчиња маргарин рамномерно распоредени по целата површина.
- Кашкавалот Интерлад го рендаме и го нанесуваме врз лепчињата со маргарин.
- Во сад рачно ги матиме јајцата. Ги зачинуваме по вкус и им го додаваме Пекабела млекото. Ја истураме смесата рамномерно.
- Ставете да се пече на температура од 180 степени додека не порумени. Извадете ја тавата и додека е топло наредете ги парчињата Пекабеско кулен.
[/directions]
Сервирајте топло и очекувајте сите да ви побараат репете 🙂
На здравје!